Verslag 19de Bosbesjestocht 2011


De 19de Bosbesjestocht, die op 26 en 27 maart 2011 werd georganiseerd, had een deelnemersaantal van 2362 wandelaars.

W.S.V. de Bosbesjes organiseerde voor de 19-de keer de internationale Bosbesjestocht, die vrijwel geheel door het mooie, heuvelachtige en dit keer moddervrije Reichswald in Duitsland gaat.

Na twee jaren van slecht weer met veel regen en harde wind was het dit jaar eindelijk weer voortreffelijk wandelweer met vooral op de zondag aangename temperaturen en veel zon. Het Duitse Reichswald dat 2 dagen ons wandeldomein is, lag er dit jaar dan ook keurig verzorgd en moddervrij bij, en de wandelaars hebben volop genoten van de diverse afstanden door dit bosrijke gebied. Vooral de tochten van 20 en 25 km. werden door de wandelaars als vrij pittig ervaren.

De vroege wandelaars hebben kunnen genieten van de overstekende herten en reeën die zich dit weekend volop lieten zien.
De wandelroutes waren door de fietsploeg keurig netjes uitgezet en doordat er dit jaar gelukkig geen bordjes weggehaald cq. verhangen waren, was de papieren routebeschrijving bijna overbodig.

De diverse rustposten in het bos waren als vanouds goed bezet en menig wandelaar nam de tijd om even van het zonnetje te genieten en onder het genot van een bekertje koffie of soep wat bij te kletsen met andere wandelaars. Nieuw dit jaar was de caférust “Et Achterhuus” in Frasselt dat goede zaken deed met het zelfgemaakte gebak (oa.Bosbesjesgebak) en heerlijke soep.

Een groot pluspunt vonden de wandelaars de toiletten die op de rustplaatsen in het bos stonden, iets wat ze op andere wandeltochten toch missen. Wat bij deze tocht ook opviel was dat er veel jongeren meeliepen wat perspectief biedt voor de toekomst. Kortom een tocht waar iedereen van heeft genoten zowel de 53 vrijwilligers als de 2362 wandelaars. Door deze vrijwilligers hebben we alles in eigen hand en kunnen zo de kosten van de tocht oa. de vergunningen en toiletten zo laag mogelijk houden.

Bedankt vrijwilligers en bedankt wandelaars en tot ziens op onze 20stee Internationale Bosbesjestocht op 24 en 25 maart 2012


terug