GESCHIEDENIS



Oprichting van W.S.V. De Bosbesjes Juli 1956
De oprichtsters waren: Bets Jacobs-Hock, Annie Klösters en Trien Rutten. Het begon allemaal in het confectieatelier van Jelsma te Groesbeek. Annie Klösters ging zich bezighouden met het oprichten van een vakbond en kreeg het advies om contact op te nemen met Bets Jacobs-Hock die lid was van het NKV. Uit dit gesprek, dat dus niets te maken had met wandelen, doch uitsluitend met het oprichten van een vakbond, kwam per toeval het gesprek op de mogelijkheden van ontspanning in Groesbeek. Beide dames meenden, dat er toch eigenlijk een soort van gymclub moest komen, omdat er te weinig mogelijkheden voor sport waren. En zo ontstond het idee voor een wandelclub. Bij Jelsma werd gevraagd om een ruimte te mogen gebruiken voor de oprichtingsvergadering. Tijdens die oprichtingsavond lieten 94 leden zich inschrijven en zo ontstond de: R.K. Dames Sportvereniging "De Bosbesjes". De stof voor de uniformen kreeg men tegen inkoopsprijs van Jelsma, en 's avonds mocht Bets Jacobs de machine gebruiken om de uniformen te maken. Zo heeft ze daar vele uren doorgebracht om 42 grijze rokken en rode blouse te maken. Een compleet kostuum kostte toendertijd 12 gulden. Leden die zelf een machine hadden maakten hun eigen uniform. Omdat de vergaderingen bij Jelsma in de kantine plaatsvonden en Bets de uniformen hier ook maakte, heeft men lang gedacht dat de wandelclub van Jelsma was en werd er in de wandelgangen gesproken over de wandelclub van Jelsma, doch dit had volgens de dames, totaal niets met Jelsma te maken.



Sport en Organisatie
Dezelfde club heeft later nog aan korfballen gedaan en volgde zelf gymlessen. Doch door de toendertijd bekende TV serie Peyton-Place kwam aan het sporten vrij snel een einde en liep de interesse erg snel terug. Maar de wandelclub bleef verder gelukkig wel bestaan. De avondvierdaagse is ook ontstaan vanuit de Bosbesjes. In september 1961 startte de allereerste avondvierdaagse in Groesbeek. De eerste Zevenheuvelentocht werd in mei 1961 georganiseerd; daaraan namen toen 1300 wandelaars deel. Dat was een geweldig succes. Ook werd met de wandelclub meegelopen in de Sacramentsprocessie in Groesbeek en de vlaggenparade bij de Nijmeegse 4-daagse. Leden van de Bosbesjes werden gevraagd deel te nemen aan de vlaggenparade. Ongeveer 3 maanden van tevoren moest men 2 tot 3 maal per week op de fiets naar het Goffertstadion om er te oefenen. Ook moest er een lid van de Bosbesjes jaarlijks de vlag van een deelnemend land hijsen. Dit is zo gebleven totdat de militairen het later overnamen. In de jaren ’60 en ’70 waren er, onder het bewind van Mies Bronke, veel jeugdleden bij W.S.V. De Bosbesjes. Er werd toen bijna wekelijks aan een wandeltocht ergens in het land deelgenomen.



Ontwikkeling
De Groesbeekse avondvierdaagse is ontstaan vanuit W.S.V. De Bosbesjes die in september 1961 hiermee begon.
De allereerste Zevenheuvelentocht werd in mei 1961 door de Bosbesjes georganiseerd. Zij hebben dit 24 jaar gedaan, totdat de Groesbeekse tehuizen het overnamen. Toen er echter een nieuw bestuur aantrad, begon het begin jaren negentig weer te kriebelen en is de internationale Bosbesjestocht ontstaan die door het prachtige Duitse Reichswald voert.
In maart 2002 vond voor de 10e keer deze tocht plaats. Dit zou eigenlijk al in 2001 zijn geweest maar door de MKZ-crisis werd deze wandeltocht afgelast en dus definitief verschoven naar 23 en 24 maart 2002.

W.S.V. De Bosbesjes in het Millennium

Sinds het jaar 2000 telt de vereniging ongeveer 100 leden waarvan velen nog actief deelnemen, buiten het wandelen om, aan diverse programma’s zoals clubavonden en clubdagen die door de vereniging zelf grotendeels worden georganiseerd. Door o.a. deze activiteiten en een goede organisatie achter de schermen, blijkt dat onze club na 50 jaar nog steeds een positieve uitstraling heeft, zowel intern als extern. Op 8 juli 2006 heeft de vereniging in gebouw de Körf in Groesbeek haar 50-jarig jubileum gevierd met een receptie en een feestavond voor de leden.