Bustocht WSV De Bosbesjes naar Kinderdijk

Zaterdag 6 juni 2009 was de bustocht naar Kinderdijk gepland. We vertrokken met de bus rond 08.40 uur met 41 bosbesjesleden vanaf het marktterrein richting Nijmegen en daarna via de A15 tot Kinderdijk. De bustocht verliep vlot, onderweg door reisgids Sjaak van uitleg voorzien, kwamen we al om 09.15 uur aan in Kinderdijk. Nadat iedereen de koffie of iets dergelijks ophad, vertrok men geleidelijk in groepjes erop uit. De meesten liepen de 15 km, enkelen de 10 km en een paar de 5 km. Het weer was redelijk goed met wat zon erbij. Wel stond er een straffe wind, vooral in de polder was het behoorlijk frisjes. Maar een beetje wandelaar heeft hier niet veel moeite mee.

Men kon er niet alleen wandelen maar ook nog een boottocht langs de molens maken of een fiets huren. Tijdens de wandeltocht kwam men op de terugweg langs de bezoekersmolen, die je tegen betaling kon gaan bezichtigen. Best wel interessant om dit eens een keer te bekijken.

Een aantal bosbesjesleden heeft nog een boottocht gemaakt langs de 19 poldermolens die daar staan. Het is een mooi gezicht om die molens daar zo te zien staan, en er gaat dan ook wel een trots gevoel door je heen dat je Nederlander bent bij dit prachtige aangezicht. Laten we er vooral zuinig op zijn, want ze staan niet voor niks op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Sommige molens zijn zelfs al scheef gezakt, dus we kunnen in de toekomst nog wel het een en ander verwachten op restauratiegebied, om deze molens in stand te houden. De meeste molens zijn dan ook gebouwd omstreeks 1750, dus bijna 300 jaar geleden.

Nadat de meeste Bosbesjes lopers rond 15.00 uur weer terug waren bij het startbureau, werd er nog wat nagepraat en kon de inwendige mens wat aangesterkt worden. Toen eenieder weer keurig op tijd bij de bus was, vertrok deze om 16.00 uur weer richting Groesbeek waar we rond 17.30 uur aankwamen. De dag was vlekkeloos verlopen en voor de meeste was het ook nog eens een mooie en leerzame wandeltocht met alles erom heen.

Bestuur Bosbesjes


Molens in Kinderdijk


Maartje, Coby en Sjaak


Achtkantige molen


Ganzen met jong

terug